Fajtamentés Írországban és agro-bio-diverzitás
Az Étel Jövője Program keretében Böhm Géza ossza meg tapasztalatait az alábbi cikkben:
Fajtamentés Írországban és agro-bio-diverzitás
Írországi utunk negyedik napján meglátogattuk az Ír Fajtamentők Egyesületének központját, Scariff mellett. Rövid személyes ismerkedés és finom ebéd után alaposan megmutattak nekünk minden részletet a 7 hektáros farmon. Sok fontos gondolat született, ezeket szeretném megosztani az alábbiakban.
A helyi fajtamentés története 24 évvel ezelőtt kezdődött, Anita Hayes (egy amerikai hölgy) hozott vissza
Írországba eredeti fajtákat.
Később többen összefogtak, akik ezen a téren tevékenykedtek: Keith Lamb
az ősi almafajtákat és Michael Miklis régi gabonafajtákat gyűjtött össze. A szervezeti felépítés kitalálása
Bridget Carlin nevéhez fűződik: az Egyesület dolgozóit és önkénteseit egy széles társadalmi összefogás
támogatja. Sok tagjuk van az Egyesületben, akik anyagilag hozzájárulnak a működéshez, ez biztosítja
a fennmaradást.
Az elmúlt két évtizedben számos szakmai programot indítottak el. A világon egyedülálló gyűjteményük van egy különleges almafajta-csoportból: az önmaguktól gyökerező almákból. Ezek a példányok oltás nélkül is szaparodnak, saját magukat "dugványozzák" el. Lehetséges, hogy ez a tulajdonságuk egyenesen öröklődött az ősi (vad) vérvonalból. A már említett helyi gabonafajtákon kívül futóbabokból és káposztafélékből is különleges gyűjtemény található itt. A legnépszerűbb talán mégis a burgonyafajta-kollekció: Írországban a történelmi hagyományok miatt nagy tiszteletben áll a krumpli. Mindezek végeredménye, hogy mára 600 zöldség-, 140 gyümölcs- és 25 ősi gabonafajta érhető el itt.
A kertészkedés mellett méhészettel, erdészettel és sajtkészítéssel is foglalkoznak. Sok csoportot fogadnak (egész iskolákat is), rendezvényeket és tanfolyamokat tartanak a legkülönbözőbb témakörökben. Biokertészkedéstől kezdve, kert-tervezésen és komposztáláson át fóliasátor-állításig. Ez utóbbira leginkább azért van szükségük, hogy a széltől és esőtől megvédjék a növényeket. Írországban jóval több a csapadék, szinte állandóan párás a levegő és fúj a szél. A farm a számtalan ágyáson és a kiterjedt gyümölcsösökön kívül több épületettel is rendelkezik. Az első kis központi épület után külön kávézót, vendégfogadó helységet és boltot is építettek. Különféle épületek szolgálnak a tárolásra: külön a krumplit és gyökérzöldségeket, hűtőházban a vetőmagokat, amelyek tisztítása és előkészítése száraz helyet igényel. Mitől sikeres ez a projekt, hogyan működik jól egy ilyen jellegű kezdeményezés? Fontosnak tartom a szakszerűséget, a tudományos alaposságot. Hogy a vetőmag-termelés, betakarítás, feldolgozás és tárolás is profi szakemberek irányításával történik, sokszor más tudományos intézetekkel együttműködve. De legalább ilyen lényeges a társadalmi megközelítés: ahogyan az embereket, környékbeli lakosokat, fiatalokat bevonják a tevékenységekbe. Az iskolásoknak érdekes tanulmányi kirándulás lehet a számukra készített rész: bogárodúval, kis tóval, fűzfa fonatokkal (élő épületekkel) és komposztálóval. Praktikusan hasznos az Egyesület minden tagjának, hogy olyan ritka növényfajtákhoz juthatnak hozzá, amik a kereskedelemben nem elérhetők (minden tagdíjat fizető tag 10 féle vetőmagot kap évente). Talán sokan fel sem fogjuk, milyen fontos feladatot végeznek az Ír Fajtamentők (és persze világszerte minden hasonló szervezet). Az, hogy a termesztett növényeink között is sokféleség legyen, tehát megvalósuljon az agro-bio-diverzitás, a hosszú távú túlélésünket jelentheti. Nemcsak a változatos tápanyagok miatt, amit a különféle fajtáknak köszönhetünk. Hanem az alkalmazkodóképességük miatt is, amivel rugalmasan igazodni tudni a változó körülményekhez. Úgy néz ki, hogy ez utóbbiból nem lesz hiány a jövőben... Mindannyian érintettek vagyunk az élelmiszer-biztonság kérdésében, nemcsak azok akiknek ma nem jut elég ennivaló. Közös ügyünk, hogy a változatosságot fenntartsuk! Tegyük meg hát mindannyian amit tudunk: akárcsak piacra járással (és helyi fajták vásárlásával), de persze egyedi fajták termesztésével a saját kertünkben. Keressük a különleges növényfajtákkal foglalkozó kezdeményezéseket, biztosítsuk hosszú távú fennmaradásukat!
A projektet az Európai Bizottság támogatja.
A kiadványban/közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.