Az Étel Jövője
A Pandora Egyesülettel együttműködésben zajlik az Étel Jövője Európai Partnerségi Program, aminek én vagyok a magyarországi koordinátora. Az egész téma az Ehető kertes projektnek valamennyire utóélete, új társakkal, új tanulási lehetőségekkel és inspirációkkal.
Ezentúl az Étel Jövője híreit is olvashatjátok a Répakonyha oldalon.
Mi ez az egész?
Az Étel jövője az Európai egy 2 éves Grundtvig tanulási partnerség, ami egy nemzetközi párbeszéd és tapasztalatcsere arról, hogy hogyan tudunk egészségesen, környezetbarát és etikus módon táplálkozni.
Célunk, hogy feltárjunk és megosszunk a fenntarható életmód olyan, táplálékkal kap
A táplálkozás a partnerségben az alapanyagok megtermelésétől, az ételkészítésen át az evésig értendő, illetve mindezek (nemformális) oktatásával kapcsolatos tapasztalatainkat is megosszuk egymással.
Azaz az Étel Jövője Programban 4 különböző területet vizsgálunk és cserélünk tapasztalatokat:
- alapanyagok megtermelése és összegyűjtése a természetben
- étel elkészítése
- az étel elfogyasztása és megosztása
- oktatás és kommunikáció
A 4 területet 4 különböző szempontból közelítjük meg:
– egészség
– fenntarthatóság
– közösség (szociális)
– szellemiség
Mindezzel a holisztikus megközelítéssel szeretnénk egy átfogó képet kapni arról, hogy mi a táplálékunk/táplálkozásunk jövője. A mindennapjainkból és a különböző hátterünkből adódóan rengeteg kérdés merül fel a témákkal kapcsolatban.
(A kapcsolódó cikkeket angolul itt olvashatjátok: http://fof.
4 nemzetközi partnerünk van, akikkel 4-5 napos találkozókat szervezünk. Van egy egyre gazdagabb angol nyelvű weboldalunk sok cikkel, saját készítésű rövid videókkal, és még hátra van egy pdf (tapasztalatok és receptek) könyv elkészítése is. A projekt angol nyelven folyik, így a legtöbb cikk is angolul olvasható! (Ha valamelyik cikket szívesen lefordítanád magyar nyelvre, akkor kérlek írj egy emailt a azeteljovoje@gmail.com-ra!)
2013. augusztusában volt az első találkozónk a Pandora vácszentlászlói központjában, ahol a 2 éves project részleteit terveztük meg és elkezdtük a partnerségen belüli közösségépítést.
Az első találkozó angol nyelvű cikkeit itt találjátok.
Majd októberben Spanyolországban folytattuk a munkát a spanyol partnernél. Persze a munka folyamatos, hiszen minden héten skype megbeszéléseket tartunk.
Az angol nyelvű cikkeket erről a találkozóról itt olvashatjátok.
2014. ausztusban Sieben Linden ökofaluban (Németország) gyűltünk össze. Itt, a teljesség igénye nélkül, a következő témákról volt szó: az ökofalu története és működése, a német partner ehető vadnövény vállalkozása, vegán mezőgazdaság, közösséget támogató Spirulina alga farm kezdeményezés Kenyában, bevezetés a permakultúrába vagy hogy hogyan dolgozunk az érzékeinkkel egy tanulási folyamatban.
A találkozó angol nyelvű cikkei.
2014. októberben az írországi East-Clear Coop partnerünket látogattuk meg. Az egyik résztvevőnk, Farkas Laura angol nyelvű beszámolóját itt olvashatjátok, illetve szó volt még a helyi közösségi kertről, annak működéséről, az ír magbankban tett látogatásunkról, recepteket és az általunk szervezett Étel jövője Fórumról.
A növények fajtamentéséről Írországban és agro-bio-diverzitásról itt olvashatjátok cikkünket.
Angol nyelvű cikkek pedig itt találhatók.
2015. áprilisában a Hollandiában találkozunk.
2015. júniusában pedig itthon, Magyarországon zárjuk a személyes találkozók sorát.
A projekt maga hivatalosan 2015. július végén ér véget, de a valóságban a táplálkozás, mint “utazás” és az ezzel kapcsolatos tapasztalatok nem érnek véget.
A projektet az Európai Bizottság támogatja.
A kiadványban/közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.