Az Étel Jövője

magyar logoA Pandora Egyesülettel együttműködésben zajlik az Étel Jövője Európai Partnerségi Program, aminek én vagyok a magyarországi koordinátora. Az egész téma az Ehető kertes projektnek valamennyire utóélete, új társakkal, új tanulási lehetőségekkel és inspirációkkal.
Ezentúl az Étel Jövője híreit is olvashatjátok a Répakonyha oldalon. 

Mi ez az egész?
Az Étel jövője az Európai egy 2 éves Grundtvig tanulási partnerség, ami egy nemzetközi párbeszéd és tapasztalatcsere arról, hogy hogyan tudunk egészségesen, környezetbarát és etikus módon táplálkozni.

Célunk, hogy feltárjunk és megosszunk a fenntarható életmód olyan, táplálékkal kapcsolatos, praktikus tudását, amivel egy egészséges környezetetben, egészséges emberekként élhetünk. Mindezt igyekszünk olyan módon tenni, hogy másokat is inspiráljunk!

A táplálkozás a partnerségben az alapanyagok megtermelésétől, az ételkészítésen át az evésig értendő, illetve mindezek (nemformális) oktatásával kapcsolatos tapasztalatainkat is megosszuk egymással.

Azaz az Étel Jövője Programban  4 különböző területet vizsgálunk és cserélünk tapasztalatokat:

 

4fields

  1. alapanyagok megtermelése és összegyűjtése a természetben
  2. étel elkészítése
  3. az étel elfogyasztása és megosztása
  4. oktatás és kommunikáció

 

 

 

 

A 4 területet különböző szempontból közelítjük meg:

–       egészség

–       fenntarthatóság

–       közösség (szociális)

–       szellemiség

Mindezzel a holisztikus megközelítéssel szeretnénk egy átfogó képet kapni arról, hogy mi a táplálékunk/táplálkozásunk jövője. A mindennapjainkból és a különböző hátterünkből adódóan rengeteg kérdés merül fel a témákkal kapcsolatban.
 (A kapcsolódó cikkeket angolul itt olvashatjátok: http://fof.gaiaysofia.com/4-fields/)

4 nemzetközi partnerünk van, akikkel 4-5 napos találkozókat szervezünk. Van egy egyre gazdagabb angol nyelvű weboldalunk sok cikkel, saját készítésű rövid videókkal, és még hátra van egy pdf (tapasztalatok és receptek) könyv elkészítése is. A projekt angol nyelven folyik, így a legtöbb cikk is angolul olvasható! (Ha valamelyik cikket szívesen lefordítanád magyar nyelvre, akkor kérlek írj egy emailt a azeteljovoje@gmail.com-ra!)

foffrontpage-300x225

2013. augusztusában volt az első találkozónk a Pandora vácszentlászlói központjában, ahol a 2 éves project részleteit terveztük meg és elkezdtük a partnerségen belüli közösségépítést.
Az első találkozó angol nyelvű cikkeit itt találjátok.

Majd októberben Spanyolországban folytattuk a munkát a spanyol partnernél. Persze a munka folyamatos, hiszen minden héten skype megbeszéléseket tartunk.
Az angol nyelvű cikkeket erről a találkozóról itt olvashatjátok.

z

2014.  ausztusban Sieben Linden ökofaluban (Németország) gyűltünk össze. Itt, a teljesség igénye nélkül, a következő témákról volt szó: az ökofalu története és működése, a német partner ehető vadnövény vállalkozása, vegán mezőgazdaság, közösséget támogató Spirulina alga farm kezdeményezés Kenyában, bevezetés a permakultúrába vagy hogy hogyan dolgozunk az érzékeinkkel egy tanulási folyamatban.
A találkozó angol nyelvű cikkei.

fof-films

2014. októberben az írországi East-Clear Coop partnerünket látogattuk meg. Az egyik résztvevőnk, Farkas Laura angol nyelvű beszámolóját itt olvashatjátok, illetve szó volt még a helyi közösségi kertről, annak működéséről, az ír magbankban tett látogatásunkról, recepteket és az általunk szervezett Étel jövője Fórumról.
A növények fajtamentéséről Írországban és agro-bio-diverzitásról itt olvashatjátok cikkünket.
Angol nyelvű cikkek pedig itt találhatók.

2015. áprilisában a Hollandiában találkozunk.

2015. júniusában pedig itthon, Magyarországon zárjuk a személyes találkozók sorát.
A projekt maga hivatalosan 2015. július végén ér véget, de a valóságban a táplálkozás, mint “utazás” és az ezzel kapcsolatos tapasztalatok nem érnek véget.

A projektet az Európai Bizottság támogatja.EU_flag_LLP_HU-01

A kiadványban/közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.