Ehető kertek!

Természetes körülmények között nem terem paradicsom télen. A zöldség és a gyümölcs nem a szupermarketekben nő. A táplálékunk ilyen módon való biztosítása nemcsak az egészségünknek, hanem a környezetnek sem jó.

Az “ehető” kertek olyan kertek, amiben ültetett vagy vadon növő zöldségek, gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények vannak.Ezeknek a létét és terjedését népszerüsítjük, miközben a kertészek különféle közösségével is foglalkozunk.

Ennek szellemében született meg a Food is Garden Edible (helyesen így hangzana: Food in an Edible Garden, de a szlovén partner kapott a rövidítés (FIGE – füge) adta alkalmon és megviccelte az angol nyelvet). Mi magyarul Ehető kerteknek becézzük ezt a
projektet, mely 2011 szeptemberétől 2013 augusztusáig tart. Ahogy a címből is ordít, ételekkel, zöldségekkel,
gyümölcsökkel foglalkozunk, egy kicsit persze tágabb skálán: a kert mellett a kertész van a porondon, jobban
mondva viszonyunk az élelmiszerekhez, viszonyunk akörnyezethez, egymáshoz, közösségben vagy egyénileg.

Hogy is működik ez az ír farmokon? A német ökofaluban?  Az angol kisvárosban? Vagy netán szomszédainknál, Szlovéniában? Ezt derítjük ki a két év alatt, tőlük és egymástól tanulunk, őket látogatjuk meg, hogy aztán a magunkba szívott tudást itthon kamatoztassuk, lefordítsuk a jó gyakorlatokat magyarra és zöldítsük, gyógyítsuk egymást és környezetünket.

Az Ehető kerteket! project a Zöld Fiatalok Egyesületnek az Európai Unió Grundtvig Egész életen át tartó tanulás keretében létrejött programja.

Az elmúlt két évben megvalósult Ehető kertek! utakról ezen az oldalon találsz útibeszámolókat, fotókat, videókat!

Screen shot 2012-05-29 at 10.02.24 PM.png

eheto kertek irorszagban

Eheto kertek nemetorszagban

Eheto kertek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.