Ehető kertek!
Természetes körülmények között nem terem paradicsom télen. A zöldség és a gyümölcs nem a szupermarketekben nő. A táplálékunk ilyen módon való biztosítása nemcsak az egészségünknek, hanem a környezetnek sem jó.
Az “ehető” kertek olyan kertek, amiben ültetett vagy vadon növő zöldségek, gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények vannak.Ezeknek a létét és terjedését népszerüsítjük, miközben a kertészek különféle közösségével is foglalkozunk.
Ennek szellemében született meg a Food is Garden Edible (helyesen így hangzana: Food in an Edible Garden, de a szlovén partner kapott a rövidítés (FIGE – füge) adta alkalmon és megviccelte az angol nyelvet). Mi magyarul Ehető kerteknek becézzük ezt a
projektet, mely 2011 szeptemberétől 2013 augusztusáig tart. Ahogy a címből is ordít, ételekkel, zöldségekkel,
gyümölcsökkel foglalkozunk, egy kicsit persze tágabb skálán: a kert mellett a kertész van a porondon, jobban
mondva viszonyunk az élelmiszerekhez, viszonyunk akörnyezethez, egymáshoz, közösségben vagy egyénileg.
Hogy is működik ez az ír farmokon? A német ökofaluban? Az angol kisvárosban? Vagy netán szomszédainknál, Szlovéniában? Ezt derítjük ki a két év alatt, tőlük és egymástól tanulunk, őket látogatjuk meg, hogy aztán a magunkba szívott tudást itthon kamatoztassuk, lefordítsuk a jó gyakorlatokat magyarra és zöldítsük, gyógyítsuk egymást és környezetünket.
Az Ehető kerteket! project a Zöld Fiatalok Egyesületnek az Európai Unió Grundtvig Egész életen át tartó tanulás keretében létrejött programja.
Az elmúlt két évben megvalósult Ehető kertek! utakról ezen az oldalon találsz útibeszámolókat, fotókat, videókat!