Egészséges táplálkozás

 

A táplálkozás egy alapvető szükségletünket elégíti ki. Naponta többször is megéhezünk és szembetaláljuk magunkat a kérdéssel, hogy mit együnk. Előttünk van a választás lehetősége tehát, pénztől és időtől függően, hogy eldöntsük, mivel tápláljuk testünket. Nem hiába mondta Hippokratész „Azzá leszel, amit eszel.”

Magyarországon az elmúlt években kezdett szélesebb körben elterjedni, és egyre nagyobb figyelem terelődik erre a témára. Ennek az az oka, hogy egészségi állapotunk nem méltó emberi mivoltunkhoz. Testünk és lelkünk nem ezt érdemli. Kár lenne felsorolni az úgynevezett civilizációs betegségeket, hiszen hallunk róluk eleget.

Tudósok szerint testünk minden sejtje 11 havonta kicserélődik. Testünk olyan egyedülálló „szerkezet”, amely egymagában képes arra, hogy rendellenességeit „kijavítsa”, ha ehhez a megfelelő táplálékot és körülményeket biztosítjuk. Az étel építőanyagot jelent minden testrészünknek; hajunknak, fogainknak, csontjainknak, húsunknak és vérünknek egyaránt. Természetesen nem mindegy milyen táplálékkal látjuk el ezeket a részeket, és ezáltal egész testünket.

Az egészséges testnek alapfeltétele az egészséges emésztőrendszer, és ez fordítva is igaz. Egyik sincs meg a másik nélkül. Sok orvos egyetért abban, hogy a legtöbb ember vastagbele nem tudja hatékonyan kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, s ez kiszolgáltatottá tesz bennünket a krónikus és halálos betegségekkel szemben. Igaz tehát a régi mondás: „A halál a belekben lakozik”.

Az egészséges táplálkozás szellemében összeállított minden étrend megegyezik abban, hogy teljesértékű, rostdús ételekben, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, cukorban, finomított szénhidrátban, húsban, telített zsírsavakban szegény táplálékot fogyasszunk. Ez a megelőzés és a gyógyítás szempontjából egyaránt fontos.

A helyes táplálkozásnál egyes élelmiszerek fogyasztását csökkentenünk, némelyikét növelnünk kell. A mennyiségi táplálkozás helyett pedig a minőségi fele érdemes elindulnunk.

Ez nem feltétlenül jelent lemondást minden kedvelt ételünkről, csak máshogy kell válogatnunk a hagyományos táplálkozás nyersanyagait és más formában kell elkészítenünk belőle a fogásokat.

egeszseges taplalkozas

TELJESÉRTÉKŰ TÁPLÁLÉK

A minőségi táplálkozás minél teljesebb értékű táplálékot jelent. Ezt akkor valósíthatjuk meg, ha úgy fogyasszuk el élelmünket, hogy a lehető legkevesebbet vonunk ki belőle, illetve nem tesszük tönkre a létfontosságú enzimeket és organikus sókat hőkezeléssel. Minél később és minél átdolgozottabb formában fogyasztjuk el a táplálékokat, annál kevésbé nevezhetjük őket teljes értékűnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.