Az Étel Jövője

Fajtamentés Írországban és agro-bio-diverzitás

Posted On november 9, 2014 at 9:12 du. by / No Comments


Az Étel Jövője Program keretében Böhm Géza ossza meg tapasztalatait az alábbi cikkben: 
Fajtamentés Írországban és agro-bio-diverzitás

Írországi utunk negyedik napján meglátogattuk az Ír Fajtamentők Egyesületének központját, Scariff 
mellett. Rövid személyes ismerkedés és finom ebéd után alaposan megmutattak nekünk minden 
részletet a 7 hektáros farmon. Sok fontos gondolat született, ezeket szeretném megosztani az alábbiakban.
SONY DSC
A helyi fajtamentés története 24 évvel ezelőtt kezdődött, Anita Hayes (egy amerikai hölgy) hozott vissza 
Írországba eredeti fajtákat. 
SONY DSC
SONY DSC
Később többen összefogtak, akik ezen a téren tevékenykedtek: Keith Lamb 
az ősi almafajtákat és Michael Miklis régi gabonafajtákat gyűjtött össze. A szervezeti felépítés kitalálása 
Bridget Carlin nevéhez fűződik: az Egyesület dolgozóit és önkénteseit egy széles társadalmi összefogás 
támogatja. Sok tagjuk van az Egyesületben, akik anyagilag hozzájárulnak a működéshez, ez biztosítja 
a fennmaradást.
SONY DSC
Az elmúlt két évtizedben számos szakmai programot indítottak el. A világon egyedülálló gyűjteményük van 
egy különleges almafajta-csoportból: az önmaguktól gyökerező almákból. Ezek a példányok oltás nélkül is 
szaparodnak, saját magukat "dugványozzák" el. Lehetséges, hogy ez a tulajdonságuk egyenesen öröklődött 
az ősi (vad) vérvonalból.
SONY DSC
SONY DSC
A már említett helyi gabonafajtákon kívül futóbabokból és káposztafélékből is különleges gyűjtemény 
található itt. A legnépszerűbb talán mégis a burgonyafajta-kollekció: Írországban a történelmi hagyományok 
miatt nagy tiszteletben áll a krumpli. Mindezek végeredménye, hogy mára 600 zöldség-, 140 gyümölcs- és 
25 ősi gabonafajta érhető el itt.
Picture 18
A kertészkedés mellett méhészettel, erdészettel és sajtkészítéssel is foglalkoznak. Sok csoportot fogadnak 
(egész iskolákat is), rendezvényeket és tanfolyamokat tartanak a legkülönbözőbb témakörökben. 
Biokertészkedéstől kezdve, kert-tervezésen és komposztáláson át fóliasátor-állításig. Ez utóbbira leginkább 
azért van szükségük, hogy a széltől és esőtől megvédjék a növényeket. Írországban jóval több a csapadék, 
szinte állandóan párás a levegő és fúj a szél.
SONY DSC
SONY DSC 
SONY DSC
A farm a számtalan ágyáson és a kiterjedt gyümölcsösökön kívül több épületettel is rendelkezik. Az első 
kis központi épület után külön kávézót, vendégfogadó helységet és boltot is építettek. Különféle épületek 
szolgálnak a tárolásra: külön a krumplit és gyökérzöldségeket, hűtőházban a vetőmagokat, amelyek tisztítása 
és előkészítése száraz helyet igényel.
SONY DSC
Mitől sikeres ez a projekt, hogyan működik jól egy ilyen jellegű kezdeményezés?
Fontosnak tartom a szakszerűséget, a tudományos alaposságot. Hogy a vetőmag-termelés, betakarítás, 
feldolgozás és tárolás is profi szakemberek irányításával történik, sokszor más tudományos intézetekkel 
együttműködve.
De legalább ilyen lényeges a társadalmi megközelítés: ahogyan az embereket, környékbeli lakosokat, 
fiatalokat bevonják a tevékenységekbe. Az iskolásoknak érdekes tanulmányi kirándulás lehet a számukra 
készített rész: bogárodúval, kis tóval, fűzfa fonatokkal (élő épületekkel) és komposztálóval. Praktikusan 
hasznos az Egyesület minden tagjának, hogy olyan ritka növényfajtákhoz juthatnak hozzá, amik a 
kereskedelemben nem elérhetők (minden tagdíjat fizető tag 10 féle vetőmagot kap évente).
 SONY DSC
Talán sokan fel sem fogjuk, milyen fontos feladatot végeznek az Ír Fajtamentők (és persze világszerte minden 
hasonló szervezet). Az, hogy a termesztett növényeink között is sokféleség legyen, tehát megvalósuljon az 
agro-bio-diverzitás, a hosszú távú túlélésünket jelentheti. Nemcsak a változatos tápanyagok miatt, amit a 
különféle fajtáknak köszönhetünk. Hanem az alkalmazkodóképességük miatt is, amivel rugalmasan igazodni 
tudni a változó körülményekhez. Úgy néz ki, hogy ez utóbbiból nem lesz hiány a jövőben...

Mindannyian érintettek vagyunk az élelmiszer-biztonság kérdésében, nemcsak azok akiknek ma nem jut elég 
ennivaló. Közös ügyünk, hogy a változatosságot fenntartsuk! Tegyük meg hát mindannyian amit tudunk: 
akárcsak piacra járással (és helyi fajták vásárlásával), de persze egyedi fajták termesztésével a saját kertünkben. 
Keressük a különleges növényfajtákkal foglalkozó kezdeményezéseket, biztosítsuk hosszú távú fennmaradásukat! 
SONY DSC

A projektet az Európai Bizottság támogatja.EU_flag_LLP_HU-01


A kiadványban/közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.


 

 

        

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.